czwartek, 8 grudnia 2011

Syropy ziołowe i ziołowo-owocowe

Syropy są szczególnie użyteczne przy schorzeniach górnych dróg oddechowych, gardła i płuc.
Na dno dobrze umytego i suchego słoja wsypujemy warstwę cukru kryształu, następnie warstwę świeżych, czystych liści, kwiatów lub jagód, na nie zaś znowu warstwę cukru. Słój wypełniamy warstwami na przemian do 1/3 jego wysokości. Możemy układać inaczej – jedną warstwę liści, drugą kwiatów a trzecią jagód. Wszystko dobrze ugniatamy, na wierzch wsypujemy jeszcze jedną warstwę cukru. Przykrywamy słój szklaną pokrywką. Po 2 tygodniach uzyskujemy gęsty syrop. Można go przechowywać latami w chłodnym miejscu. Napój leczniczy uzyskujemy dodając 1 łyżeczkę syropu do szklanki gorącej wody.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz